Haberler

Ulaştırma Bakanlığı, Araç Muayene Kusur Tablosunu yeniledi. TÜVTÜRK araçlarını muayene ettirecek vatandaşları uyardı!


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Araç Muayene Standartlarını yol güvenliğinin arttırılması ve kazaların önüne geçilmesi adına yeniden düzenledi. Buna istinaden Tüvtürk araç muayenelerini yaptıracak olan vatandaşları, araç muayene kusur tablosunun yenilendiğini belirterek uyardı. Uyarıda yeni düzenlemeye göre hangi araçların muayeneden geçemeyeceğine yer verildi. Plakalar ve hasarlı camlara vurgu yapılması dikkat çekti. Yeni düzenlemeler son on yılın araç muayene istatistiklerindeki veriler incelenerek yapıldı.

3 Temmuz 2017 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Kusur Tablosu, plakaların karayollarındaki denetleme sistemleri tarafından rahatça algılanabilmesi yönünde değişiklikler içerdi. Plakaların üzerinde bu algılamayı engelleyici herhangi bir unsur olmaması konusunda sürücüler ve araç sahipleri uyarıldı. Plaka basımında yetkili kurumun Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu olduğunu belirten TÜVTÜRK, plakalara izinsiz olarak yapılan işlemlerin kusur olarak not düşüldüğünü bildirdi. TÜVTÜRK ek olarak sürücünün görüş açısındaki camda hasar olmaması gerektiğini belirtti. Cam hasarı ibaresi ise yalnızca ön camlar için geçerli olacak.

(Kaynak: http://www.lojiport.com/tuvturk-uyardi-o-araclar-muayeneden-gecemeyecek-99088h.htm)




İhraç yüklerinde ÖTV'siz Akaryakıt Muafiyeti 550 litreden 900 litreye yükseldi!


Gümrük Bakanımız Bülent Tüfenkci’nin ifadesine göre, ihraç malı taşıyan araçlara yurt dışı çıkışında verilebilen ÖTV’siz yakıt miktarı 550 litreden, 900 litreye yükseltildi. Bu uygulama ile lojistik firmalarının desteklenmesi planlanıyor. ÖTV’den muaf yakıt alım miktarının 900 litreye çıkmasının, yurt dışında yakıt almadan gidilebilen süreyi uzatarak, Türk lojistikçilerine avantaj sağlaması ve sektöre pozitif yansıması bekleniyor. Bu sayede, yurt dışında ödenen yüksek akaryakıt ücretleri ve birçok ülkede alınan yakıta karşılık alınamayan vergi iadelerinin firmalarımıza maliyeti azalacak, aynı zamanda yurt dışına gidecek döviz de içeride kalacak. Ülke hizmet ihracatına en çok katkıyı turizm sektöründen sonra lojistik sektörü vermektedir, bu uygulama ile bu hacmin artması beklenmektedir. Sektörün önde gelenleri, bu uygulamayı bütün sınır gümrüklerinde yaygınlaştırmanın ülkeye daha çok katkı yapabileceğine inanıyor. Ülke içinde yapılan yakıt satışının artması, dolayısıyla yurt dışına gidecek olan dövizin önüne geçilmesi, ve aynı zamanda ithal edilen yakıt; ihraç yükleri taşıyan araçlara satılacağı için bir nevi ihracat sektörüne katkı olarak da yansıyacaktır.

(Kaynaklar: https://www.haberler.com/lojistikte-otv-siz-akaryakit-muafiyeti-550-9678947-haberi/ , http://www.businessht.com.tr/ekonomi/haber/1514031-ihracatciya-900-litre-otvsiz-mazot )



Zorunlu Trafik Sigortası Poliçelerinde Fesih Hakkı


Buna göre; “Kazanılmış gün primine yıllık poliçenin %10’unun ilave edilmesi ile hesaplanacak fesih prim tutarının sigortalı tarafından sigortacıya ödenmiş olması ve yeni düzenlenecek poliçenin bir önceki münfesih poliçeyle bitiş ve başlangıç tarihlerinin teminat boşluğu olmayacak şekilde birbirlerini izlemesi kaydıyla, trafik sigortası poliçesi, sigortalının talebi üzerine sonlandırılabilecektir. Yeni düzenleme ile, 1 Haziran’dan itibaren taşımacı firmalarımız,  

  • Mevcut zorunlu sigorta poliçelerini talep etmeleri halinde feshedebilecek,
  • Yıl içinde yüksek primlerle yaptırdıkları avantajı olmayan zorunlu trafik sigorta poliçelerini maliyeti daha düşük olan poliçe ile değiştirme hakkını elde edeceklerdir.